SKOLESTEDET FINVÅG

FINVÅG I VESTERÅLEN LIGGER HELT UT MOT STORHAVET

Det gjør noe med deg, møtet med Storhavet, Stortorsken og Stormenneskene. Du glemmer det aldri, du vil helst bli litt lenger, og du klarer ikke å legge bort lukta av havet, røkt hvalkjøtt og gulsymra i strandkanten. Du kjenner det etter kanskje dine lengste dager i livet, når du faller om i køya og du sover, fordi her sover du. Ei lita sprekk i naustgolvet og refleksen i fra midnattssola trenger igjennom med ei lysstripe mellom golvborda. Det er en liten kilen til en trøtt kropp full av inntrykk, inspirasjon og god mat. Så drar du ut til Unni og Asle Sørdahl noen dager, og til plassen som har fått navnet av egenskapen, Finvåg. Det gjør det vanskelig å dra derifra. Den følelsen har vi jo alle hatt noen ganger og nå vet du hvor du kan finne den igjen.

Finvåg

betyr – den fine vågen, ligger på Nærøya og er en naturlig plass for å søke ly med båt og mannskap, fangst og redskap. Slik har det vært i manns minne, og vertskapet Unni og Asle kjenner øya og øyene rundt kanskje bedre enn de fleste, etter mer enn 25 år med restaurering, matlaging og fornøyde gjester.

Det første som skjer er å bestige øya, en 20 minutters frisk spasertur forbi ørretvann, tydelige spor etter elg, lyd av stegg og orrfugl, plukke med deg en stein for å reparere varden, og der oppe, der ser du Storhavet, og Midnattssola. Der ute går verdens største torskestamme som hver vinter bidrar til levebrød for hundrevis av fiskere, like mange fiskeriarbeidere på land, og som sender ut i verden, kanskje verdens beste råstoff for sultne og sugne ganer på noen av de beste spisestedene i universet.

Med fangst av hval, sel, isgalt, sei, steinbit, laks, kråkeboller, krabbe, aure, skarv og storfugl, elg og ville bær som multer, blåbær og tyttebær, er det bare ripsbær og rabarbra fra egen hage som skal legges til. Og når alt dette er smakt på og de beste vinmarkene i Italia, Frankrike og Spania gjør sitt, er det arktiske måltidet helt uforglemmelig. Hva med heimelaga flatbrød med litt rømme og aioli, en neve med røykt og finkutta strimler av hval, selve forsmaken på uforglemmelige måltider, og som en god start på dager ved Storhavet for både smaksløker, hjerter og hoder.

Unni og Asle Sørdahl

er begge født og oppvokst i Vesterålen, møtte hverandre i Oslo som studenter, jobber i dag i området som sykepleier og fysioterapeut. Finvåg er et familieprosjekt og et resultat av ønsket om å ta vare på, foredle og inkludere.

I mer enn 25 år har Finvåg og bygningene blitt restaurert og dullet med, hver og en av dem har sin egen lille historie, og var opprinnelig et skolested og gårdsbruk fra 1860 tallet. Kunnskapen og historiene fra fine hårde dager er imponerende og vertskapet er gode historiefortellere, engasjert i vern og utvikling, og slett ikke bare av sine egne tufter. De kjenner hver eneste øy, hvert eneste hus og ganske så sikkert hver eneste båt også.

Kystkulturen i Vesterålen er kanskje vår viktigste æra, skreien er en av våre viktigste eksportvarer og en gang også et fullverdig betalingsmiddel. Fangstmenn og jordbrukere, flerbrukere og handelsmenn satte sitt preg på kulturen og livet menneskene levde. Handelsstedet Tinden er selve dokumentaren på livet i Vesterålen. Boplass og rorvær, båter og trankokeri, og der den fruktbare jorda kunne forsyne folk med både grønnsaker og bær, gjødslet av havet.

Det arktiske kjøkken

får en mening hos Unni og Asle, og selv om de er dyktige kokker begge to, bringer de gjerne eksterne kokker inn på kjøkkenet sitt i Finvåg. Men, menyen bestemmer de fullt og helt selv. Oppskriftene deler de gjerne og det samme med fangst, jakt og plukking. Øyene og havet forsyner oss med fersk hval, gjerne røkt – servert på flatbrød, med litt rømme, aioli og gulløk. Linesetting etter kveite, krabbefiske og skreifiske er aktivitetene som gir oss forretter og hovedretter, og kombineres gjerne med selvprodusert tørrfisk og klippfisk, selvskutt rype, orrfugl og elg. Rabarbrasuppe med jordbær og ripsterte med ville solbær eller tyttebær er vertskapets invitasjon til oss alle om å ta en ekstra midnattssol – en natt til, som bare for å toppe et kjøkken som de siste årene virkelig har fått en ny vår. Ingen norsk kokebok med respekt for seg selv kommer utenom dette spisskammeret som fortjener alle de stjernene sommernatta gir oss. Heldigvis er nettene lange i Vesterålen og historiene mange. Det samme er spillegleden og sangen. Det merkes at saligheten tar tak i oss, her i den fine vågen med de flotte menneskene, helt ute ved Storhavet.

Aktivitetene

er fangst og fiske, mat og vin, historiefortelling og raske båter. Tar vi med den arktiske versjonen av spa og sangen som en hyllest til Nord Norge, Skreien og en hvit Burgunder, forstår vi alle at leken og alvoret hos Unni og Asle er ekte og originale. Ingen drar derifra uten en aldri så liten tåre i øyekroken. Takk til dere alle for uforglemmelige dager. Vi kommer snart tilbake.

 

Mvh alle oss i Håndplukket SA

Øksnes
Skjema
Alle felter må fylles ut
Din melding ble sendt! Du hører fra oss snart. Takk!